pondělí 9. června 2014

Interiér bytu - Praha Vinohrady

Mladí manželé s jedním dítětem si pořídili byt 3+1 na Vinohradech. Byt po dlouhou dobu obývali starší manželé a dispozičně i funkčně byl pro nové obyvatele zcela nevyhovující. Obrátili se proto na mne, abych vymyslela nové řešení dispozic. Navrhla jsem 2 varianty.



Nejdříve bylo nutné plochu bytu funkčně rozdělit tak, aby se maximálně využilo každého centimetru. Také vymyslet dostatečné množství úložného prostoru a vše uspořádat pro novou mladou rodinu s dítětem.

V první variantě byl hlavním prostorem obývací pokoj s kuchyní a jídelnou orientovanou na východ ( do ulice ) a 2 ložnice - tedy ložnice rodičů a dětský pokoj - orientované na západ ( do dvora ). Umístění koupelny a wc bylo ponecháno na původním místě, ale koupelna byla rozdělena na malou polopříčkou, za kterou bylo schováno wc a kotel ( popř. pračka místo wc, které je také samostatně naproti koupelně). Hala se stala příjemným prostorem s úložnými vestavnými skříněni a z ní se pak vstupovalo do všech místností.



Druhá varianta byla ekonomičtěji vyřešena. Počítala s možným dalším sourozencem a dokonce i samostatnou pracovnou - příležitostně využívanou i jako pokojem pro hosty. Velká část bytu orientována na východ byla rozdělena opět na 2 místnosti ( bylo nutné původní příčku vybourat a novou posunout . Tak se do tohoto prostoru vešla ložnice rodičů i s šatnou a obývací pokoj s kuchyní i jídelnou. Kuchyň byla oddělena nízkou polopříčkou, aby se hezky schovala a opticky i funkčně oddělila od obývacího prostoru.


Finální variantou byla nakonec varianta B. Realizace leden 2008.

Žádné komentáře :

Okomentovat