čtvrtek 2. října 2014

NORDIC grafika

Jak jistě již víte, NORDIC je především bílá. A bílá je víc než láska.
Čisté bílé interiéry působí velmi vzdušně, ale ne sterilně. Skandinávské interiéry rozhodně nejsou nudné. 

Kouzlo bílých čistých stěn totiž dotváří černobílé fotografie, nejrůznější grafické a typografické plakáty. Někdy stačí pouze jeden dva obrázky a rázem je z místnosti trendy a útulný prostor, jindy můžeme pomocí různě velkých obrázků až po velikosti pohlednic vytvořit jakousi koláž a nebojte se kombinovat i materiály, druhy a barvy rámů.
Pojďme se nyní podívat na malý přehled nejznámějších a nejvýraznějších skandinávských autorů grafik.


 OLLE EKSELL
plakát ÖGON CACAO  (kakaové oči) byl navržen již v roce 1958, ale v roce 1999 byl znovu tištěn pro výstavu ve Form Design Center v Malmö, Švédsko a stal se velmi oblíbeným. Tento švédský autor je známý především jako designér a ilustrátor.



YLVA SKARP
švédská kaligrafická umělkyni a designérka, o které jsem psala již zde. Její velmi jednoduché typografické plakáty rozhodně uvidíte v mnoha interiérech a vždy jim to velmi sluší.



 LISA BENGTSSON
Lisa Bengtsson je úspěšná švédská grafička, která tvoří své grafiky pro další zpracování - tapety, textilie  plakáty, nádobí a další zařízení v nádherném a inovativním designu. Po zkoušce na Bergh School ve Stockholmu, ve Švédsku, založila velmi úspěšnou společnost Studio Lisa Bengtsson.Jejím nejznámnějším motivem jsou jezevčíci.




MARIANN DOHERTY & GOING DANISH
 V Dánsku žijící a tvořící autor Mariann Doherty tvoří vesměs dětské ilustrace a grafiky. Jeho kresby navazují na typicky dánský design, veselé a vtipné obrázky zdobí dětský pokojíček i ostatní interiéry nejen ve Skandinávii.






MICHELLE CARLSLUND 
 mladá dánská ilustrátorka působící v Kodani společně s partnerem Mikkelem. Její městský typicky dánský styl plný drzých tygrů, lišek, med milujících medvědů a městských motivů si určitě zamilujete vy i vaše děti.






  

 MADS BERG
Mads Berg je dánský talentovaný ilustrátor a grafik se sídlem v Kodani. Je známý pro svůj moderní styl art deco a vintage grafiku. 
Jeho hlavní oblastí jsou plakáty, brand ilustrace, klíčové vizuály, redakční ilustrace, Cover Art, nástěnné malby. Jeho grafiky se vyznačují stylem, kdy klasický plakát je tvořen jako umění s nadčasovým vzhledem.
 Mads vystudoval Danish Design School v roce 2001, a od té doby pracuje samostatně jako ilustrátor. Občas pracuje jako odborný asistent na školách designu. Několikrát byl členem poroty, při udělování ceny za nejlepší švédskou a norskou současnou ilustraci. 







SOFIE BØRSING
Dánská designérka a ilustrátorka, pracuje a žije v Dánsku, v centru Kodaně, ateliér má v blízkosti botanické zahrady a není protodivu, že řada z jejich kreseb je inspirována  právě říší květin, ale též netradiční zvířecí motivy. Její kresby zdobí také  vázy a další předměty.






A to byl jen malý výčet  autorů, jejichž grafiky můžeme najít právě v NORDIC interiérech. Líbí se vám ? Hledejte černobílé grafiky a vyzdobte si také svůj domov, uvidíte, že bílé stěny se rozzáří a rozhodně nebudou působit nudně  a sterilně.


Žádné komentáře :

Okomentovat